اگر علاقه مند به طراحی و توسعه ی وب هستید،بهتون پیشنهاد میکنم این مقاله رو از دست ندید.
توی این مقاله قصد داریم تفاوت های فرانت اند و بک اند رو بررسی کنیم.اگر دوست داری برنامه نویس وب بشی ولی اطلاعات کمی در این مورد داری، با ما همراه باش.
خب باز هم طبق روال همیشه ، اول خیلی خودمونی در مورد موضوع امروزمون صحبت می کنیم و بعد میریم سراغ تعریف های علمی.
اگر بخوایم یه سری چیز ها رو نادیده بگیریم، میتونیم بگیم سایت های ما از دو بخش تشکیل شدن:
- قسمتی که کاربر میبینه، در واقع ظاهر وب سایت
- قسمتی که کاربر نمیبینه 😊 ،که میشه همون باطن سایت
ظاهر سایت به حوزه ی فرانت اند مربوط میشه و باطن سایت هم به حوزه ی بک اند.
حالا که با مفهوم کلی این موضوع آشنا شدی،وقتشه تخصصی تر راجع به این موضوع صحبت کنیم.اما قبل از بررسی تفاوت ها لازمه با این دو حوزه بیشتر آشنا شیم.
فرانت اند:
فرانت اند یا Front End در یک برنامه نرم افزاری یا وب سایت همه آن چیزی است که کاربر با آن به تعامل میپردازد. از نقطه نظر کاربر، Front End مترادف با «رابط کاربری» (UI | User Interface) است. اگر تفاوت UI و Front-end را نمی دانید، اینجا کلیک کنید.از نقطه نظر یک توسعه دهنده یا همان برنامه نویس، «فرانت اند» طراحی رابط کاربری به همراه عملیات کدنویسی است که عملکرد رابط کاربری را تعریف و تعیین میکند. متقابلاً، Back End یا بک اند شامل عملکردها و پردازش دادههایی میشود که در پشت صحنه اتفاق میافتند. یکی از اهداف اصلی توسعه و برنامه نویسی Front End ایجاد و طراحی یک «تجربه کاربری» (User Experience | UX) بدون اشکال یا بدون دردسر است.
مثالهایی از عناصر Front End شامل موارد زیر است:
- قالب (طرحبندی) اپلیکیشن یا صفحه وب
- عناصر صوتی و ویدیویی
- محتوای متنی
- عناصر رابط کاربری (دکمهها، پیوندها، نوار ابزارها، نوارهای ناوبری و سایر موارد)
- بخشهای ورودی (باکسهای محاورهای)، فیلدهای فُرم، نواحی متنی و سایر موارد
- جریان کاربری (User Flow | نحوه منتهی شدن یک رابط به رابط دیگر)
- تنظیمات کاربر، تِمها و شخصیسازیها
اگر دوست داری با فریم ورک های فرانت اند آشنا بشی،اینجا کلیک کن
بک اند:
بک اند “Backend” عموما از سه بخش تشکیل می شود: یک سرور، یک برنامه و یک پایگاه داده ها (دیتا بیس). اگر به عنوان مثال قصد خرید یک بلیت از وب سایتی را داشته باشید، معمولا سایت را باز میکنید و با فرانت اند “Frontend” تعامل می کنید. زمانی که اطلاعات را وارد کردید، برنامه آن اطلاعات را در پایگاه داده هایی که روی سرور قرار دارد ذخیره می کند.
تمام اطلاعاتی که وارد کردید در سرور باقی می مانند و مثلا زمانی که برای پرینت بلیت دوباره وارد حساب کاربری آن وب سایت شوید، تمام آنها برای شما قابل مشاهده می باشند.
فردی که با استفاده از تمام این تکنولوژی ها استفاده می کند تا با یکدیگر کار کنند توسعه دهنده بک اند “Backend Developer” می گوییم. تکنولوژی های بک اند عموما شامل زبانهای برنامه نویسی مانند PHP، Ruby، Python و غیره می باشند. همچنین برای اینکه این تکنولوژی ها آسان تر نیز شوند گاهی از فریم ورک هایی مانند Ruby on Rails، Cake PHP و … برای سرعت دادن به توسعه برنامه استفاده می شود.
بسیاری از افرادی که به تازگی وارد این شاخه کاری می شوند، بسیار زیاد کلماتی مانند وردپرس، جوملا، دروپال و … را می شنوند. به عنوان مثال وردپرس یک مثال بسیار خوب برای کارکرد فرانت اند و بک اند با هم می باشد. چرا که وردپرس بر اساس یک فریم ورک کد باز بر اساس زبان برنامه نویسی PHP به سادگی بر روی یک سرور به همراه دیتابیس قابل نصب می باشد و سپس طراحان عملکردها و ظاهر سایت را با استفاده از کد نویسی متناسب نیاز تغییر می دهند.
مثالهایی از فرآیندهای انجام شده در Back End در ادامه فهرست شدهاند:
- پردازش یک درخواست صفحه وب ورودی
- اجرای یک اسکریپت (به زبانهایی مثل JSP ،PHP ،ASP و غیره) برای تولید خروجی HTML
- دسترسی به دادهها، مثلاً یک مقاله از یک بانک اطلاعاتی با استفاده از پرس و جوهای SQL
- ذخیرهسازی یا بهروزرسانی رکوردها در یک پایگاه داده
- رمزگذاری و رمزگشایی دادهها
- مدیریت آپلود و دانلود فایلها
- پردازش ورودیهای کاربر از طریق جاوا اسکریپت
تفاوت فرانت اند و بک اند:
فرانت اند و بک اند دو بخش شناخته شده در مراحل ساخت وبسایت هستند. تفاوت برنامه نویسی فرانت اند و بک اند در چیست؟ آنها دو بخش اساسی مهندسی نرمافزار هستند که نقش مهمی در توسعه وب ایفا میکنند. فرانت اند بخشی است که کاربر آن را میبیند و با آن در تعامل است. بک اند به این معنی است که این بخشها چگونه باید کار کنند.
در پاسخ به این سوال که تفاوت های فرانت اند و بک اند چیست باید گفت که در Front End بخشی از برنامه نویسی یک نرم افزار (عموماً تحت شبکه یا وب) انجام میشود که تمرکز آن بر عناصر بصری است و آنچه کاربر با آن سر و کار دارد. از طرف دیگر، در Back End بر سمت سرور یک اپلیکیشن یا وب سایت تمرکز میشود و کاربر نمیتواند آن را ببیند. Back End و Front End هر دو اجزایی ضروری برای یک اپلیکیشن یا وب سایت با عملکرد بالا به حساب میآیند. Front End به میزان زیادی با رابط کاربری در ارتباط است، در حالی که Back End به معنی سرور، کارکرد و پایگاه دادهای است که در پشت صحنه برای تحویل دادن اطلاعات به کاربر کار میکند.
فرانت اند:
- سمت کاربر
- برای کاربران قابل مشاهده است
- محتوا برای کاربر قابل مشاهده و لمس است
- توانایی ذخیره و بازیابی ندارد
- تماما توسط مرورگر چیده می شود
- توسعه دهنده با طراح وب کار می کند تا نتیجه بهتری دریافت کنند
- شامل طراحی و تست می شود
- مبانی اولیه فرانت اند html,css,javascriptمی باشد.
بک اند:
- سمت سرور
- تمام اتفاقات پشت صحنه می افتد
- بخش درونی یا مغز یک وب سایت
- برای ذخیره و بازیابی اطلاعات استفاده می شود
- درخواست ها برای تفسیر توسط پایگاه داده،توسط مرورگر بررسی شده و از فیلتر آن می گذرند
- روبی،پایتون ،Net.،php،و…
منابع: