رماتیسم
بیماری های روماتیسمی اغلب تحت عنوان “آرتریت” گروه بندی می شوند، بیماری های خود ایمنی و التهابی هستند که باعث می شوند سیستم ایمنی بدن به مفاصل، ماهیچه ها، استخوان ها و اندام های شما حمله کند.
آرتریت روماتوئید یک اختلال التهابی مزمن است که می تواند بیشتر مفاصل شما را تحت تاثیر قرار دهد. در برخی از افراد، این بیماری می تواند به طیف گسترده ای از سیستم های بدن از جمله پوست، چشم ها، ریه ها، قلب و عروق خونی آسیب برساند.
یک اختلال خود ایمنی، آرتریت روماتوئید زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به بافت های بدن شما حمله کند.
برخلاف آسیب ساییدگی ناشی از استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید پوشش مفاصل شما را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث تورم دردناکی می شود که در نهایت می تواند منجر به فرسایش استخوان و تغییر شکل مفصل شود. التهاب مرتبط با آرتریت روماتوئید همان چیزی است که می تواند به سایر قسمت های بدن نیز آسیب برساند. در حالی که انواع جدید داروها گزینه های درمانی را به طور چشمگیری بهبود بخشیده اند، آرتریت روماتوئید شدید همچنان می تواند باعث ناتوانی های جسمی شود.
چه چیزی باعث روماتیسم می شود؟
آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی است، به این معنی که در اثر حمله سیستم ایمنی به بافت های سالم بدن ایجاد می شود. با این حال، هنوز مشخص نیست که چه چیزی باعث این امر می شود. سیستم ایمنی بدن شما به طور معمول آنتی بادی هایی می سازد که به باکتری ها و ویروس ها حمله می کنند و به مبارزه با عفونت کمک می کنند.
اگر به آرتریت روماتوئید مبتلا هستید، سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه پادتن هایی را به پوشش مفاصل شما می فرستد، جایی که آنها به بافت اطراف مفصل حمله می کنند. این باعث می شود که لایه نازک سلولی (سینوویوم) که مفاصل شما را پوشانده است، زخم و ملتهب شود و مواد شیمیایی را آزاد کند که به اطراف آسیب می رساند.
اگر روماتیسم مفصلی درمان نشود، این مواد شیمیایی به تدریج باعث از دست دادن شکل و تراز مفصل می شوند. در نهایت، می تواند مفصل را به طور کامل از بین ببرد.
تئوری های مختلفی در مورد اینکه چرا سیستم ایمنی به مفاصل حمله می کند، ارائه شده است، مانند عفونت محرک، اما هیچ یک از این نظریه ها ثابت نشده است.
عوامل خطر احتمالی
چندین چیز وجود دارد که ممکن است خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید را افزایش دهد، از جمله:
ژنهای شما: شواهدی وجود دارد که نشان میدهد روماتیسم مفصلی میتواند در خانوادهها ایجاد شود، اگرچه تصور میشود که خطر ارث بردن آن کم است زیرا تصور میشود که ژنها فقط نقش کوچکی در این بیماری دارند.
هورمون ها: آرتریت روماتوئید در زنان شایع تر از مردان است، که ممکن است به دلیل اثرات هورمون استروژن باشد، اگرچه این ارتباط ثابت نشده است.
سیگار کشیدن: برخی شواهد نشان می دهد که افرادی که سیگار می کشند خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید افزایش می یابد.
علائم
علائم و نشانه های آرتریت روماتوئید ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مفاصل حساس، گرم و متورم
سفتی مفاصل که معمولاً صبح ها و بعد از عدم تحرک بدتر می شود
خستگی، تب و از دست دادن اشتها
آرتریت روماتوئید اولیه تمایل دارد ابتدا مفاصل کوچکتر شما را تحت تاثیر قرار دهد، به ویژه مفاصلی که انگشتان دست شما را به دستان شما و انگشتان پا به پاهای شما متصل می کنند.
با پیشرفت بیماری، علائم اغلب به مچ دست، زانو، مچ پا، آرنج، باسن و شانه ها گسترش می یابد. در بیشتر موارد، علائم در مفاصل یکسان در هر دو طرف بدن شما رخ می دهد.
حدود ۴۰ درصد از افرادی که آرتریت روماتوئید دارند نیز علائم و نشانه هایی را تجربه می کنند که مفاصل را درگیر نمی کنند. مناطقی که ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند عبارتند از:
پوست، چشم ها، ریه ها، قلب، کلیه ها، غدد بزاقی، بافت عصبی، مغز استخوان، رگ های خونی
علائم و نشانه های آرتریت روماتوئید ممکن است از نظر شدت متفاوت باشد و حتی ممکن است بیایند و بروند. دوره های افزایش فعالیت بیماری، به نام شعله ور شدن، متناوب با دوره های بهبودی نسبی – زمانی که تورم و درد محو یا ناپدید می شود. با گذشت زمان، آرتریت روماتوئید می تواند باعث تغییر شکل مفاصل و جابجایی آنها از جای خود شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر ناراحتی و تورم مداوم در مفاصل خود دارید، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
تشخیص
تشخیص آرتریت روماتوئید در مراحل اولیه دشوار است زیرا علائم و نشانه های اولیه شبیه بسیاری از بیماری های دیگر است. هیچ آزمایش خون یا یافته فیزیکی برای تایید تشخیص وجود ندارد.
در طول معاینه فیزیکی، پزشک مفاصل شما را از نظر تورم، قرمزی و گرما بررسی می کند. او همچنین ممکن است رفلکس ها و قدرت عضلانی شما را بررسی کند.
آزمایشات خون
افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید اغلب دارای نرخ رسوب گلبول های قرمز (ESR، که به عنوان sed rate نیز شناخته می شود) یا سطح پروتئین واکنشی (CRP) دارند که ممکن است نشان دهنده وجود یک فرآیند التهابی در بدن باشد. سایر آزمایشهای خون رایج به دنبال فاکتور روماتوئید و آنتیبادیهای پپتید سیترولین دار ضد سیترولین (ضد CCP) هستند.
تست های تصویربرداری
پزشک شما ممکن است برای کمک به ردیابی پیشرفت آرتریت روماتوئید در مفاصل در طول زمان، اشعه ایکس را توصیه کند. آزمایشهای MRI و سونوگرافی میتواند به پزشک کمک کند تا در مورد شدت بیماری در بدن شما قضاوت کند.
آیا رماتیسم درمان دارد؟
رشته پزشکی که این نوع شرایط را مطالعه می کند روماتولوژی نامیده می شود. اگر پزشک معمولی شما فکر می کند که شما یک بیماری روماتیسمی دارید، احتمالاً شما را نزد یک روماتولوژیست می فرستد – پزشکی که برای درمان آنها به طور ویژه آموزش دیده است.
روماتولوژیست شما را معاینه می کند تا وضعیت شما را تشخیص دهد، سپس بر یک برنامه درمانی برای شما نظارت می کند که احتمالاً شامل داروها، ورزش منظم، رژیم غذایی سالم، مدیریت استرس و استراحت خواهد بود. قابل ذکر است که هنوز درمان قطعی برای روماتیسم وجود ندارد.
روش های کنترل و کاهش علائم رماتیسم
فیزیوتراپیست یا درمانگر
پزشک ممکن است شما را به یک فیزیوتراپیست یا کاردرمانگر ارجاع دهد که می تواند تمریناتی را برای کمک به انعطاف پذیری مفاصل به شما آموزش دهد. همچنین ممکن است درمانگر راههای جدیدی را برای انجام کارهای روزانه پیشنهاد کند که برای مفاصل شما آسانتر میشود. به عنوان مثال، ممکن است بخواهید یک شی را با استفاده از ساعد خود بردارید.
دستگاه های کمکی می توانند از فشار دادن به مفاصل دردناک شما راحت تر جلوگیری کنند. به عنوان مثال، یک چاقوی آشپزخانه مجهز به یک دستگیره دستی به محافظت از مفاصل انگشت و مچ شما کمک می کند. برخی از ابزارها، مانند قلاب دکمه، می توانند لباس پوشیدن را آسان تر کنند. کاتالوگ ها و فروشگاه های لوازم پزشکی مکان های خوبی برای جستجوی ایده ها هستند.
داروها
انواع داروهای توصیه شده توسط پزشک به شدت علائم شما و مدت زمانی که به آرتریت روماتوئید مبتلا بوده اید بستگی دارد.
عمل جراحی
اگر داروها نتوانند از آسیب مفاصل جلوگیری کنند یا آن را کند کنند، شما و پزشکتان ممکن است جراحی را برای ترمیم مفاصل آسیب دیده در نظر بگیرید. جراحی ممکن است به بازیابی توانایی شما در استفاده از مفصل کمک کند. همچنین می تواند درد را کاهش دهد و عملکرد را بهبود بخشد.
شرکت یاس در راستای تامین سلامت شما هم میهنان عزیز، محصولی را برای بهبود و کنترل دردهای ناشی از روماتیسم ارائه داده است . امیدوارم که توانسته باشیم قدمی در راستای حال بهتر شما برداریم .
برچسپ
روماتیسم آرترویت روماتوئید درمان روماتیسم روماتیسم مفصلی فیزیوتراپی
منابع
https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis